Thuiswerken in coronatijd

Het jaar 2020 is een jaar om nooit meer te vergeten en staat in het teken van het coronavirus. We herkennen de beelden allemaal nog in China, het land dat voor het eerst volledig in lockdown ging. In het begin dachten we allemaal; ”Het coronavirus is helemaal in China, hier krijgen wij niet mee te maken!” Niet veel later moesten wij Nederlanders en de rest in de wereld er ook aan geloven. Op dat moment realiseerden wij ons dat het serieus is en we een lastig jaar tegemoet zouden gaan. In dit blog gaan we verder in op thuiswerken in de coronatijd, komen we met een aantal tips hoe je het een stuk makkelijker en gezelliger kunt maken en leggen we de voor- en nadelen uit van thuiswerken.

Thuiswerken corona

In maart hielden Mark Rutte (VVD) en Bruno Bruins (CDA) een persconferentie over de stand van zaken m.b.t. het coronavirus. De maatregelen werden gepresenteerd. Niet wetende dat dit heel 2020 zal aanhouden. Scholen gingen sluiten, fitnesscentrums gingen dicht, sporten in teamverband mocht niet meer, winkelen kon niet meer. En ook de horeca moest er aan geloven. Alle restaurants, discotheken, kroegen gingen voor een lange periode op slot om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Er werd geadviseerd om zoveel mogelijk te gaan thuiswerken. Vanaf dat moment werd het duidelijk, we moeten allemaal thuiswerken wanneer het kan en het werk het toelaat. 

Vergoeding thuiswerken

Na een lange periode thuiswerken beginnen steeds meer mensen zich af te vragen hoelang dit nog gaat duren en of er ook een vergoeding beschikbaar wordt gesteld. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddelde verbruik van gas, water en licht met 2 euro per dag is gestegen. Een thuiswerk vergoeding lijkt dus vrij logisch, echter zit is dit ingewikkelder dan het lijkt. Afhankelijk van het soort en type baan kan een werkgever een thuiswerk vergoeding geven. Hiermee kan een werknemer bijvoorbeeld zijn werkplek inrichten, denk aan een bureau, bureaustoel, beeldscherm of headset. 

Thuiswerken tips

Helaas moeten we het er allemaal mee doen. Thuiswerken wordt de nieuwe norm denken wij. Thuiswerken is nou eenmaal anders werken dan op een kantoor. Ten eerste ben je vaak alleen. Voor vragen zal je per telefoon, mail of Teams contact moeten opnemen met een collega, even snel een kantoor naar binnenlopen is niet mogelijk helaas. Daarnaast is een goed ingerichte werkplek ook zeker geen overbodige luxe. Vaak heb je je eigen laptop, maar een extra beeldscherm kan een hoop schelen. Verder is het belangrijk om een goede bureaustoel te hebben. Je zit tenslotte wel 8 uur per dag achter je bureau. 

Tip 1: Zorg voor een rustige werkomgeving. Dit is erg belangrijk voor als je snel afgeleid bent.
Tip 2: Zorg voor een werkplek met voldoende daglicht. Vooral in de wintermaanden is dit van belang.
Tip 3: Bewegen. Probeer minimaal 2x per dag een wandeling te maken indien mogelijk
Tip 4: Probeer niet te lunchen achter je werkplek. Doe dit aan de keukentafel en neem de tijd ervoor!
Tip 5: Trek normale kleding aan en fris je op voordat je begint met werken.
Tip 6: Sla ontbijt niet over. Ontbijten is erg belangrijk, neem hier dus ook de tijd voor. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende drinkt (water, koffie, thee etc)
Tip 7: Maak een goede planning. Werk in blokken en neem voldoende pauze. Dit is goed voor het opbouwen van routine en ritme.
Tip 8: Zorg voor een goede balans tussen werk en privé! 17:00 uur = 17:00 uur. Het gevaar bij thuiswerken is dat je avonds na het eten nog snel even een mailtje wilt schrijven. Doe dit niet! Morgen is er weer een dag!
Tip 9: Maak het gezellig en blijf jezelf uitdagen.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met thuiswerk tips!

Leave a Reply